Vertaling van

Tekst 4 

Waarom zoekt Dionysos dan tragediedichters bij de doden? De god is boos omdat er geen tragediedichters meer bij de mensen zijn. Hij is het meest boos omdat Euripides niet meer leeft. Want hij beseft dat niet alleen Euripides, maar ook Aischylos in de Onderwereld verblijven (lett.: verblijft). En Dionysos hoort dat Euripides het op Aischylos gemunt heeft. Want Aischylos zit op de erezetel, maar Euripides verlangt naar de erezetel en is jaloers op Aischylos. Maar Dionysos meent dat de erezetel aan de beste tragediedichter toekomt.
Daarom stelt de god een proef in en zegt: "Hebben de doden soms geen weegschaal? Want waar is een weegschaal?" En inderdaad brengen enige doden een weegschaal binnen. Dionysos pakt de weegschaal op en zegt: "De prijs is de erezetel."
De tragediedichters gooien hun werken in de weegschaal en de werken maken de weegschaal zwaar. Maar de weegschaal blijft in evenwicht. Dan gooit Euripides er twee versregels bij, maar de weegschaal slaat nog niet door. Op dezelfde manier gooit Aischylos er twee versregels bij. En inderdaad slaat de weegschaal door.
Zo krijgt Aischylos dus de prijs. Maar Euripides mist de prijs en is boos over zijn ongeluk. Aischylos is blij met de proef en de prijs, maar Euripides heeft het er moeilijk mee.